Tudtad, hogy a megfelelő
termék és portfólió stratégia,

az üzleted egyik alappillére?

Az alkalmazkodó és előretekintő termék és portfólió stratégia alapvető fontosságú a fenntartható üzleti növekedés eléréséhez és a folyamatosan változó piacon való versenyképesség megőrzéséhez. Full service marketing ügynökség és kreatív csapatunk a tényeken alapuló, üzleti célokat szolgáló megközelítést használja, amelyet kreatív megközelítéssel fűszerezünk, hogy olyan stratégiát dolgozhassunk ki partnereink számára, amelyek nemcsak összhangban vannak a márkaidentitásával, hanem a tartós üzleti sikerhez vezető pályát is megalapozzák.

Tudod, hogy mi a megfelelő
termék és portfólió stratégia

jelentősége?

A mai, gyorsan változó üzleti környezetben alapvető fontosságú, hogy partnereink képesek legyenek termékkínálatukat összehangolni a folyamatosan változó piaci igényekkel. Az aprólékosan kidolgozott termék- és portfólióstratégia az innováció útiterveként szolgál, amely partnereink vállalkozását a versenyelőny megőrzése, vagy megszerzése érdekében hajtja. A stratégiai meglátások és a csapatunkra jellemző kreatív megoldások integrálásával a SOLID Agency hatékonyan képes segíteni vállalkozását a növekedési lehetőségek feltárásában és a megcélzott piaci pozíció kialakításában.

A meghatározott stratégia segíti az erőforrások hatékony elosztását, biztosítva, hogy a partnereink üzleti befektetései minden esetben a legígéretesebb termékek vagy szolgáltatások köré legyenek felfűzve, optimalizálva portfóliót a maximális hatás érdekében.

Tények, célok, vásárlói igények és gondosan megalkotott stratégia mentén indul a díjnyertes csomagolás design folyamata.

Mik a legfőbb lépések

a jelenlegi portfólió átvizsgálása

során?

 1. Piacelemzés: A folyamat a jelenlegi piaci trendek, termékek/szolgáltatások, árak, az ügyfelek viselkedésének és a versenyhelyzetnek alapos elemzésével kezdődik. Ez a kutatás világos képet ad arról, hogy a meglévő portfóliója hogyan teljesít, és a versenytársai közt milyen helyet tölt be a piacon.
 2. Teljesítménymutatók: Elmélyedünk a legfontosabb teljesítménymutatókban, hogy számok mentén láthassuk az egyes termékek vagy szolgáltatások sikerét. Ez a lépés döntő fontosságú az erősségek meghatározásához, valamint a fejlesztési és innovációs lehetőségek azonosításához.
 3. Stratégiai illeszkedés: Megvizsgáljuk a termék/szolgáltatás portfóliót, és azok egyes jellemzőit, hogy a márkájának hosszú távú jövőképével és értékeivel hasngoljuk össze, a stratégiai illeszkedés szemüvegén keresztül vizsgáljuk meg. Segítünk meghatározni és bezonosítani a fókuszt igénylő stratégiai célt szolgáló portfóliót és beazonosítani a “vadhajtásokat”, melyek nem szolgálják a stratégiai célokat.
 4. Hiányosságok azonosítása: A piacon kielégítetlen igények azonosításával olyan innovatív megoldásokat tudunk javasolni, amelyek összhangban vannak az Ön márkájának értékeivel, üzleti és stratégiai céljaival.

Ha a termék és portfólió stratégiád tervezed felülvizsgálni…

…akkor csapatunk sokéves tapasztalattal és vezető márkák sikerével a háta mögött áll rendelkezésedre.

Vedd fel Velünk a kapcsolatot!

Ügynökségünk hatékony segítséget nyújt az üzleti és stratégiai célokat szolgáló, hatékony termék és portfólió stratégia kialakításában

Mik a

termék és portfólió stratégiát

meghatározó fő tényezők?

01

Piackutatás és vevői igények: Alapos piackutatás és vevői visszajelzések révén segítünk a vállalatnak megérteni a piaci igényeket, preferenciákat és viselkedést. Csak így lehet olyan termékeket és szolgáltatásokat kínálni, amelyek valóban megfelelnek a vásárlók elvárásainak.

02

Versenyképesség és versenytársak: A versenytársak és a piaci versenyképesség elemzése kulcsfontosságú. Segítünk a márkának / vállalatnak beazonosítani, hogy miben tud jobban teljesíteni, mint a versenytársak, és hogyan állíthatja előnybe ezt a tényezőt.

03

Trendek A technológiai, fogyasztói és vásárlói változások gyorsan alakítják az ipart és a piacot. Partnereink számára fontos lépést tartani a változásokkal, mi segítünk felismerni és a stratégiai illeszkedés esetén beépíteni ezeket a termékstratégiába.

04

Piaci szegmensek: Segítünk azonosítani a különböző piaci szegmenseket és célközönségeket, hogy a termékeket és szolgáltatásokat biztosan a legrelevánsabb és legígéretesebb piaci csoportoknak kínálja.

05

Erőforrások és képességek: Fontos értékelni, hogy milyen erőforrások, mint például pénzügyi-, emberi erőforrások, technológiai képességek stb., állnak rendelkezésre a termékfejlesztéshez és a piaci bevezetéshez. Tapasztalatunkkal segítünk felmérni a lehetőségeket és optimalizálni azokat.

06

Kockázat és hozam: Segítünk mérlegelni a különböző termékek és szolgáltatások kockázatait és potenciális hozamait, hisz a magasabb kockázatú termékek magasabb hozamot is hozhatnak, ám szükséges megvizsgálni, hogy ki – mennyire érzi magát kényelmesen a kockázatvállalással.

04

Belső célok és stratégia: Tapasztalatunkkal segítjük a vállalatot összhangban tartani a termék- és portfólióstratégiát a vállalati célkitűzésekkel és a hosszú távú üzleti stratégiával.

05

Időzítés: Fontos, hogy a termékfejlesztési és piaci bevezetési tervek időzítése összhangban legyen a piaci lehetőségekkel és a vállalat belső erőforrásaival. Pontos timingot alkotunk.

06

Megvalósíthatóság: Tapasztalatunkból kifolyólag segítünk a tervezett termékek és szolgáltatások megvalósíthatósága, fejlesztési ideje és várható költségeinek feltérképezésében.

RELEVÁNS
projektek

Sorry, no content found.

Mi a termék életciklus jelentősége
a termék és portfólió stratégia,

kialakítása során?

A megfelelő termék és portfólió stratégia kialakításában a termék életciklusának meghatározó jelentősége van. A termék életciklus, vagyis a product lifecycle egy olyan modell, amely leírja a termék életútját írja le a bevezetéstől kezdve egészen a kivonásig. Ahogy a vásárlói életút különböző szakaszai során, úgy a termékek, így a portfólió kezelésének egyes szakaszaiban is szükséges a különböző életszakaszok szerint szegmentáltan kezelni a portfólió egyes elemeit. Ez a modell általában négy fő fázist tartalmaz:

Ügynökségünk hatékony segítséget nyújt az üzleti és stratégiai célokat szolgáló, hatékony termék és portfólió stratégia kialakításában
 1. Bevezetés: A termék bevezetésekor jellemző a lassú eladások növekedése és a piac megismerése. A cégek ebben a szakaszban gyakran nagy beruházásokat tesznek a marketingre és a termékfejlesztésre.
 2. Növekedés: Ebben a szakaszban a termék eladásai és piaci részesedése gyorsan nő. A vállalatoknak arra kell törekedniük, hogy a termék pozícióját megerősítsék a piacon, és kihasználják a növekedési lehetőségeket.
 3. Telítettség: Ebben a szakaszban a termék eléri a piaci telítettséget, vagyis a potenciális vásárlók nagy része már megvásárolta vagy megfontolta a vásárlást. A verseny erősödik, és a cégeknek általában az árak csökkentésével vagy más differenciáló tényezőkkel kell küzdeniük a piaci részesedésért.
 4. Hanyatlás: A termék életciklusának ezen szakaszában az eladások csökkennek, gyakran azért, mert újabb technológiák vagy termékek lépnek a piacra. A vállalatoknak itt döntést kell hozniuk a termék további támogatásáról vagy kivonásáról a piacról.

A termék életciklusának megértése lehetővé teszi a cégek számára, hogy megfelelő stratégiákat alakítsanak ki a termékük számára. Ez magában foglalhatja a marketingkiadásokat, a termékfejlesztést, az árképzést és az elosztást. Például egy új termék bevezetésekor a marketingkiadások lehetnek magasak, hogy felhívják a vásárlók figyelmét. Míg egy termék hanyatlása során a cégek általában inkább a költségek csökkentésére vagy a termék megszüntetésére összpontosítanak. Ezáltal a termék életciklusának figyelembevétele segíthet a cégeknek maximalizálni a termékük teljesítményét és hatékonyságát a piacon.

Ha a termék és portfólió stratégiád tervezed felülvizsgálni…

…akkor csapatunk sokéves tapasztalattal és vezető márkák sikerével a háta mögött áll rendelkezésedre.

Vedd fel Velünk a kapcsolatot!

Mi is az, hogy
portfólió logika?

Lássuk be, a portfóliók kialakítása a legtöbb vállalkozásban általában organikusan történik, vagyis a termékek be- és kivezetése a kínálatból a piaci igények és lehetőségek függvényében alakul. Ez alapvetően jó dolog lehet, hiszen a vállalkozásnak szükséges alkalmazkodnia a piaci változásokhoz és igényekhez.

Az organikus növekedés azonban önmagában nem elegendő. Fontos, hogy a portfólióban érvényesüljön az egymásra épülés elve is. A termékpiramis szervezését sokan marketingeszköznek tartják, pedig valójában stratégiai eszköz. Ennek célja, hogy a vásárlókat minél többször és/vagy nagyobb összegű vásárlásra ösztönözze úgy, hogy a vásárlás minél kevesebb erőfeszítést igényeljen tőlük, miközben a vállalkozásnak minél nagyobb hasznot hozzon.

Ezt a célt két oldalról lehet támogatni:

 1. Marketing aktivitásokkal
 2. Üzleti és stratégiai módszerekkel
Ügynökségünk hatékony segítséget nyújt az üzleti és stratégiai célokat szolgáló, hatékony termék és portfólió stratégia kialakításában

Az egyes termékek létjogosultságát viszont alapvetően nem a marketing, hanem az üzleti szempontok kell, hogy meghatározzák. Időnként előfordulhat, hogy a vállalkozás olyan döntést hoz, amely felülírja az elsődleges eredményességi szempontokat, és arra ösztönzi azokat, hogy akár veszteséges termékeket is értékesítsen.

A portfóliólogika lényege az, hogy a termékeknek a fogyasztó igényeihez kell igazodniuk. Ez azt jelenti, hogy a termékeknek olyan logikát kell követniük, amely megfelel a vásárlók igényeinek, és a vásárlóknak lehetőséget kell adniuk arra, hogy több terméket vásároljanak egyszerre, vagy többször is vásároljanak. Mindezt úgy kell megvalósítani, hogy a vállalkozás megfelelő nyereséget érjen el, elfogadható árszinten.

Ha mindezeket a szempontokat figyelembe vesszük, előfordulhat, hogy a vállalkozás tart veszteséges termékeket a portfóliójában, mert ezek hozzájárulnak egy nagyobb árrésű termék eladásához. Ebben az esetben a nagyobb árrésű termék kompenzálja a veszteséges termék veszteségét, így a kettő együtt még mindig nyereséges lehet.

Ha a termék és portfólió stratégiád tervezed felülvizsgálni…

…akkor csapatunk sokéves tapasztalattal és vezető márkák sikerével a háta mögött áll rendelkezésedre.

Vedd fel Velünk a kapcsolatot!

Hogyan néz ki
egy portfólióelemzés?

A portfólióelemzésünk lényege, hogy részletesen áttekintjük és kiértékeljük a vállalkozás által kínált termékek vagy termékcsoportok teljesítményét és hozzájárulását a vállalkozás eredményességéhez. A portfólióelemzésünk lényegében egy komplex eredménykimutatás, amely minden egyes termékre vagy termékcsoportra vonatkozik, és amelyből következtetéseket és javaslatokat lehet levonni:

 1. A stabilan nyereséges termékeket megtartjuk, érdemes nagyobb fókuszt helyezni rájuk, esetleg bővíteni a termékek számát, vagy típusát.
 2. A csekély nyereséget biztosító termékeket megvizsgáljuk, hogy van-e mód a stabilan nyereséges kategóriába upgradelni azokat.
 3. A veszteséges termékeket tovább vizsgáljuk, hisz rezeg alattuk a léc. Célunk kideríteni, hogy van-e mód arra, hogy a veszteséget kompenzáljuk vagy szükséges megszüntetni a terméket?

Az adatokhoz való hozzáféréshez és az elemzéshez szükségünk van bevételi és kiadási adatokra, valamint azoknak a megoszlására. Emellett figyelembe kell vennünk az üzletpolitikai szempontokat is, amelyek természetesen erősen befolyásolhatják az adatok értelmezését.

A folyamattal segítünk a vállalkozásnak megérteni, hogy mely termékek vagy termékcsoportok járulnak hozzá a leginkább az eredményességükhöz, és hogyan lehet javítani vagy optimalizálni a portfóliójukat a jövőben.

KAPCSOLAT Beszéljünk KAPCSOLAT Beszéljünk KAPCSOLAT Beszéljünk KAPCSOLAT Beszéljünk KAPCSOLAT Beszéljünk KAPCSOLAT Beszéljünk

csomagolásdesign csomagolás tervezés solid marketing ügynökség kreatív ügynökség arculat arculattervezés termékbevezetés díszdoboz SOLID agency

Ha a termék és portfólió stratégiád tervezed felülvizsgálni…

…akkor csapatunk sokéves tapasztalattal és vezető márkák sikerével a háta mögött áll rendelkezésedre.

Vedd fel Velünk a kapcsolatot!